Informacje

Aminokwasy i ich rola w rolnictwie

W dzisiejszych czasach, praktycznie w każdej dziedzinie gospodarki należy stawiać na nowoczesność. Podobnie wygląda to w przypadku rolnictwa, o czym można przeczytać, odwiedzając niemal każdy portal rolniczy. Nowoczesne rolnictwo nastawione jest przede wszystkim na intensywną produkcję, co powinno jednak wiązać się nie tylko z poprawą ilości plonów, ale również z ich jakością. Warto przy tym pamiętać o tym, aby nie sięgać po pestycydy i sztuczne nawozy, ponieważ ich użycie wywołuje negatywny wpływ na glebę, co nie jest oczywiście korzystne dla otaczającego nas środowiska. Zamiast po wspomniane środki warto sięgnąć po aminokwasy, których działanie wpływa bardzo korzystnie na kondycję upraw. Czym jednak są wspomniane aminokwasy i jaka jest ich rola w rolnictwie? Przedstawiamy przydatne informacje dla rolników.

Czym są aminokwasy?

Zgodnie z tym, o czym podają niejednokrotnie newsy rolnicze, aminokwasy to organiczne związki, które wykazują bardzo pozytywne działanie nie tylko na kondycję upraw, ale również na jakość i wielkość plonów, nie stanowiąc jednak żadnego zagrożenia dla gleby. Aminokwasy biorą czynny udział w wielu procesach metabolicznych, a w szczególności w procesie fotosyntezy, który prowadzi do powstania niezbędnych roślinie do wzrostu węglowodanów. To właśnie dzięki aminokwasom w krytycznych momentach rośliny mogą przeznaczać zarówno czas, jak i energię na inne procesy życiowe, co oczywiście w bezpośredni sposób wpływa na rentowność plonów. W sezonie wegetacyjnym aminokwasy warto stosować nawet kilka razy, dzięki czemu przyszłe plony z pewnością okażą się bardzo obfite. Warto przy tym podkreślić fakt, iż aminokwasy w odróżnieniu od pestycydów oraz sztucznych nawozów nie wywołują negatywnego wpływu na środowisko, a oprócz tego umożliwiają znacznie szybsze pobieranie składników odżywczych z gleby i w naturalny sposób wspierają odporność roślin przed chorobotwórczymi patogenami.

Aminokwasy i ich rola w rolnictwie

Aminokwasy w rolnictwie pełnią kilka bardzo ważnych ról, ponieważ jak zostało wspomniane powyżej, ochraniają one rośliny przed niekorzystnym działaniem patogenów, ale nie tylko (rośliny stają się odporne na tzw. stresy pogodowe, czyli na skrajne warunki atmosferyczne, takie jak przymrozki oraz susze). Dzięki odpowiedniej ilości aminokwasów rośliny mogą znacznie szybciej pobierać z gleby cenne substancje odżywcze, co w bezpośredni sposób wpływa na wzrost oraz wielkość plonów. Aminokwasy zarówno wspomagają proces fotosyntezy, jak i usprawniają metabolizm wewnątrzkomórkowy. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, iż za sprawą aminokwasów rośliny rodzą dobrze wyglądające i dorodne owoce, a uzyskiwany z roku na rok plon jest wyrównany. Najważniejsze informacje dla rolników w tym momencie są takie, iż wszystko w tym przypadku odbywa się w całkowicie naturalny sposób bez konieczności stosowania szkodliwych dla zdrowia i środowiska sztucznych nawozów oraz pestycydów. Jakie zatem porady rolnicze warto wziąć sobie do serca? Z pewnością takie, aby na szeroką skalę zacząć stosować aminokwasy, rezygnując tym samym z użycia szkodliwych środków ochrony roślin.

Pokaż więcej

Starsze artykuły

Back to top button
Close