Informacje

Beta-karoten w żywieniu krów

Marchew pastewna, czy odpadowa ma dosyć szerokie zastosowanie w opasaniu bydła. Newsy rolnicze donoszą, iż może być ona jednak stosowana celem urozmaicenia dawki dla krów mamek, jak również krów mlecznych, ponieważ zawiera w składzie beta-karoten, czyli składnik, który jest niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania organizmu krowy. Ponadto beta-karoten ma także pozytywny wpływ na ich mleczność. 

Najnowsze informacje dla rolników pokazują, iż zapotrzebowanie na beta-karoten zmienia się wraz z fazami cyklu produkcyjnego krów. Największe jego ilości będą potrzebne na krótko przed porodem, w pierwszej fazie ciąży, jak i w okresie rui. Na ok. 2-3 tygodnie zanim nastąpi akcja porodowa rozpoczyna się magazynowanie beta-karotenu w wytwarzającej się siarze, zatem znacząco spada jego poziom w surowicy krwi krowy. W naturalnych warunkach beta-karoten pobierany jest razem z dostarczanym do organizmu pożywieniem. Największe jego źródło stanowią oczywiście korzenie marchwi i młoda trawa. Dzisiaj stada krów trzyma się w budynkach praktycznie przez cały rok. Otrzymują one na ogół znikome ilości karotenoidów. Wraz z przechowywaniem paszy, maleje w niej zawartość beta-karotenu. Jak donoszą najnowsze porady rolnicze, straty te w sianie, czy też w kiszonce dochodzą nawet do 90%, w zależności oczywiście od metody ich konserwacji. 

Beta-karoten istotny podczas rozrodu krów 

Praktycznie każdy portal rolniczy mówi o tym, że nie można zastąpić beta-karotenu witaminą A. Jego brak nawet przy odpowiednim zaopatrzeniu krów w witaminę A, doprowadza do bardzo groźnych dla bydła zaburzeń funkcjonowania gruczołów rozrodczych, jak i innych narządów, które uzależnione są od ich właściwego funkcjonowania. 

Co bardzo ciekawe, marchew można podawać w formie kiszonki, sporządzanej z pociętych korzeni razem z naciąg i dodatkiem pszennych plew. Jako, że marchew zawiera fruktozę, ulega łatwemu ukiszeniu, zaś wartość tego rodzaju kiszonki jest wyższa aniżeli świeżej marchwi. 

Na co ma wpływ beta-karoten? 

Badania pokazują, iż beta-karoten ma pozytywny wpływ na szybszą inwolucję macicy, dużo wyższy wskaźnik zapłodnień, lepiej przebiegającą owulację, jak i zmniejszenie przypadków umieralności zarodków, jak i liczby cyst jajnikowych. 

Ponadto beta-karoten wpływa na występowanie regularności rui i właściwej długości faz w każdym cyklu rozrodczym. Dzięki temu może działać w efektywny sposób na układ rozrodczy, niwelując wystąpienie cichej rui. W badaniach, gdzie podawano krowom beta karoten zaobserwowano, iż znacznie podniosła się ilość cieplnych krów w 120 dniu po odbytym wycieleniu. Zaobserwowano również przy tym, iż podczas jego zastosowania występowały dużo mniejsze problemy z zatrzymywaniem łożyska, jak i poporodowym zapaleniem macicy. 

Kolejna udowodniona funkcja beta-karotenu to stymulacja układu odpornościowego. Dzięki wprowadzeniu do pożywienia dla krów beta-karotenu polepszeniu ulega odporność gruczołów mlekowych na występujące nierzadko po porodzie stany zapalne wymion.

Pokaż więcej

Starsze artykuły

CZYTAJ TERAZ

Close
Back to top button
Close