Rekordowa produkcja cukru w Rosji w sezonie 2019

Zakończył się rok 2019 i przyszedł czas, aby globalne oraz lokalne rynki rolnicze podsumowały zeszłoroczną produkcję. W Polsce rolnicy mają za sobą drugi rok suszy z rzędu, co naraziło gospodarstwa rolne na ogromne straty. Niejeden portal rolniczy informuje, że plony w niektórych województwach były nawet 70 procent niższe, niż w poprzednich latach. Zupełnie inaczej ma się sprawa, na przykład, w Rosji, która zanotowała w roku 2019 rekordową produkcję cukru białego.
Rosyjska branża cukrowa
Już pod koniec poprzedniego roku Rosjanie podali do wiadomości, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe spodziewają się rekordowych zbiorów buraka cukrowego. Pierwsze szacunki określały ilość cukru wyprodukowanego w Rosji w 2019 roku na nieco ponad 7 milionów ton, co oznaczałoby wzrost w stosunku do roku poprzedniego o około 20 procent. Bardzo duża ilość wyprodukowanego cukru przekłada się na wyższe koszty jego magazynowania, co może niekorzystnie wpłynąć na jego cenę. Przekazane informacje dla rolników sugerowały, że eksport rosyjskiego cukru może w najbliższych miesiącach wynieść nawet 1 milion ton. Z kolei powierzchni magazynowej miałoby brakować dla około 2 milionów ton cukru.
Mniejsza produkcja cukru na świecie
Newsy rolnicze Międzynarodowej Organizacji Cukru na sezon 2019 mówiły, że globalna produkcja cukru zmniejszy się o około 2 procent, podczas gdy jego spożycie zwiększy się o 2 procent. Wynika to z obniżenia produkcji w strategicznych regionach – Unii Europejskiej, Brazylii i Indiach. Statystycznie, największym producentem cukru jest właśnie Brazylia, która produkuje około 40 procent światowego zapotrzebowania na cukier spożywczy. Z kolei Rosja jest największym światowym producentem buraka cukrowego, odpowiadając za zbiory około 20 procent tego surowca. W przypadku produkcji polskiej, sprzyjające kampanii cukrowniczej warunki pogodowe powinny w rezultacie dać podobny poziom produkcji w porównaniu do roku poprzedniego – spodziewane jest wyprodukowanie nieco ponad 2 milionów ton cukru białego. Porady rolnicze i wytyczne, jakie można znaleźć na stronach internetowych światowych organizacji zajmujących się przetwórstwem i produkcją cukru nadal pozwalają utrzymać światowe zasoby cukru na poziomie wyższym, niż aktualny popyt na ten artykuł.

Rosyjski cukier w liczbach
Rosyjskie centrum analiz dla rolnictwa podało, że w 2019 roku w Rosji wyprodukowano 7,3 miliona ton cukru z zakładanych 7 milionów. Oznacza to wzrost o dokładnie 16,5 procent w stosunku do roku poprzedniego i pobicie wcześniejszego rekordu rosyjskiego z 2017 roku o prawie 10 procent. Z kolei jeśli chodzi o zbiory buraka cukrowego, szacuje się, że w 2019 roku zebrano prawie 51 milionów ton, co daje ponad dwudziestoprocentowy wzrost w porównaniu do zbiorów w roku 2018. Tu należy zaznaczyć, że stabilny wzrost produkcji cukru w Rosji jest wynikiem transformacji branży cukrowej, która trwa już od kilkunastu lat. Powoli Rosja wyrasta na jednego z największych producentów cukru białego w regionie eurazjatyckim i ma szansę konkurować z innymi dużymi eksporterami na rynku światowym.